13 Aralık 2012 Perşembe

Kaybedenlerin fotoğrafçısı

Gördüğüm en rahatsız edici ve gerçek fotoğrafların sahibi: Amerikalı fotoğraf sanatçısı Diane Arbus'a ait. Revü dansçıları, cüceler, gaziler, hastalar, yaşlılar, hayatın dışına itilmişler yani kaybedenler onun modelleri. Hayatın sert tarafını görmezden gelip sanatın estetik ve naif özelliğine sığınmak isteyenler için fotoğrafları pimi çekilmiş bomba, yeni bileylenmiş bıçak ya da 200 km ile hızla gelen kamyon etkisi yaratabilir.


1923 doğumlu Diane, 18 yaşında Allan Arbus'la evlenir. Allan fotoğrafçılık okumaktadır. 2.Dünya Savaşı'ndan sonra birlikte moda kariyeri yapmaya başlarlar. Boşandıktan sonra Diane Arbus, kendine farklı bir yol çizer ve sirkler, akıl hastaneleri, parklar, ucuz otel odalarında yaşamı 4x4 boyutta, flaş kullanarak fotoğraflamaya başlar. Fotoğrafladığı insanların dağınık, belirsiz ve hüzünlü yüz ifadeleri atmosfere çok şey katar.






Siyah beyaz bu fotoğraflar, bir süre sonra Diane Arbus'un imzası haline gelir ve bu dünya yavaş yavaş genç kadını umutsuz ve karanlık bir dünyaya çeker. 1971 yılında
Diane Arbus, yüksek dozda ilaç içer ve bileklerini keserek intihar eder. Bu ölüm belki de genç kadının baştan beri objektifin arkasında değil karşısında olduğunun kanıtlar gibidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder